Als wijkchef van Rechtstreex run je een paar uur per week een pop-up afhaalpunt in je eigen wijk of een wijk in jouw buurt. Je levert producten van onze boeren, telers en makers aan buurtbewoners die een verschil willen maken. Het liefst doe je dat in een centraal gelegen, makkelijk bereikbare locatie met een sociale functie zoals een restaurant, kookstudio, school of buurthuis.

Over Rechtstreex

Met Rechtstreex bouwen we samen met ons netwerk een eerlijke, lokale voedselketen. Dat doen we door een compleet assortiment lokale etenswaren van boeren en makers uit de regio aan te bieden aan consumenten. Consumenten bestellen online en halen hun boodschappen op bij een afhaalpunt in de buurt ze worden thuisbezorgd. De boer krijgt een eerlijke prijs voor diens product en als consument betaal je een eerlijke prijs voor je boodschappen. In onze lokale voedselketen krijgt iedereen een gezicht en kun je alles lezen over de herkomst, teelstwijze en maker van jouw eten. Zo wordt eten weer iets persoonlijks. 

Voordat jouw boodschappen in de supermarkt liggen, leggen zij normaal gesproken een lange weg af langs verschillende tussenhandelaren. Hierdoor is een product meestal minder vers en smaakvol en weet je vaak weinig over waar het vandaan komt. Voor die knallende aanbieding in de supermarkt betaalt de boer vaak de prijs. Het gevolg? Minder kwaliteit, minder transparantie over de herkomst en meer kunstmatige toevoegingen.

Rechtstreex gelooft dat dit anders kan. Door boeren en consumenten met elkaar te verbinden en door samen te werken. Zo stimuleren we bijvoorbeeld duurzame oplossingen voor productie en transport en gaan we voedselverspilling tegen door te werken zonder handelsvoorraad. Bekijk hier onze missie en inkoopfilosofie.

Wijkchefs gezocht!

Wij zoeken wijkchefs die met hun afhaalpunt met ons meebouwen aan de alternatieve voedselketen. Heb je een passie voor eten, snap je wat gastvrijheid is, wil jij zorgen dat jouw buurt toegang krijgt tot lokaal eten en kan jij het gesprek daarover op gang brengen? Vind je het leuk om een keer per week, als voorloper in jouw wijk of als zelfstandig ondernemer, je eigen pop-up afhaalpunt te runnen? Dan is wijkchef worden misschien iets voor jou.

Dit soort mensen worden wijkchef

Onze wijkchefs kennen een diversiteit aan typen plekken en mensen. Herken jij je in een van onderstaande omschrijvingen?

  • Je bent enthousiast over eerlijk lokaal eten en wil daar graag zelf een bijdrage aan leveren. Je hebt de ruimte en vindt het gezellig om een afhaalpunt voor Rechtstreex te zijn, zodat jouw buurtgenoten hun bestelling bij jouw kunnen ophalen. Zo bouw je ook in jouw buurt samen aan een lokale voedselketen.
  • Je hebt een winkel, lunchroom of hotel en ziet dat jouw klantengroep aansluit bij Rechtstreex. Een afhaalpunt is een leuke aanvulling voor jouw klanten en trekt de bewuste consument naar jouw winkel toe.
  • Je hebt een onderneming in food of sociaal ondernemen en het runnen van een afhaalpunt vind je leuk en past goed in je week. Je weet wat ondernemen is en kan er een volgende uitdaging bij hebben.
  • Je hebt een leuke baan, maar zoekt iets leuks erbij. Je overweegt vrijwilligerswerk, maar een kleine onderneming opbouwen waarmee je de wereld en je eigen omgeving duurzamer maakt past eigenlijk ook heel goed.
  • Je wilt iets doen waar je van leert en waar je een stap in je ontwikkeling mee kan maken. Een eigen onderneming is best spannend, maar wel de volgende stap die je gaat nemen. Een afhaalpunt is de perfecte omvang en leerschool voor je.

Voordelen

De voordelen van een eigen afhaalpunt zijn:

  • je kan zelf actief bijdragen aan een andere voedselketen
  • je bent onderdeel van een netwerk in je buurt en van een food netwerk in de stad
  • je leert veel over je regio, boeren en producten
  • je koopt producten met korting óf je krijgt een marge op de omzet
  • je kan je afhaalpunt ondernemend aanpakken en er een leuke verdienste aan overhouden
  • je kan profiteren van synergie met je andere activiteiten

Als wijkchef krijg je korting op je boodschappen of kan je een kleine onderneming opbouwen met een marge (3 – 17%) op de omzet van je afhaalpunt. Je kan zelf kiezen hoe ondernemend je dat in wil steken en hoeveel moeite, risico en ondernemerschap bij jou past. Daarmee bepaal je ook hoeveel tijd het kost en hoeveel financiële opbrengsten je eraan overhoudt. In overleg met ons bepaal je zelf hoe je jouw afhaalpunt in wilt steken.

Voorbereiding

Om je afhaalpunt voor jou, voor ons en voor de klanten tot een succes te maken is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van onderstaande aspecten. Sommige daarvan ben je mogelijk al bekend mee, voor de anderen zorgen wij voor handleiding en opleiding. Hoe uitgebreider je jouw afhaalpunt wilt maken hoe meer je moet weten van:

  • Werving en promotie
  • Gastvrijheid
  • Productkennis, leveranciers en bereiding
  • HACCP / voedselveiligheid
  • Het Rechtstreex-bestelsysteem
  • Boekhouding

Voordat je start met je afhaalpunt vragen we je dit goed voor te bereiden. Hiervoor stel je vooraf een goed doordacht plan op en doorloop je een inwerkperiode. Je zorgt zelf (of met ons in overleg) voor een plek om je afhaalpunt te promoten en je start met het promoten van je afhaalpunt om je eerste groep klanten te werven. Daarnaast vragen we je om ons assortiment en boeren goed te leren kennen. Het is altijd mogelijk om mee te lopen met een bestaande wijkchef om ervaring op te doen.  

Ondersteuning Rechtstreex

Rechtstreex biedt je een regionale voedselketen, stadsbrede marketing, een sterk merk en een mooie achterban om je afhaalpunt op te starten. Je zorgt zelf voor de communicatie, operatie en groei van je afhaalpunt. De regiocoördinator van Rechtstreex houdt actief contact over je ontwikkeling en biedt waar nodig begeleiding. Voordat je start doorloop je een korte opleiding en krijg je de nodige instructies. Alle bestellingen en het bijhouden van je assortiment doe je via het bestelsysteem dat Rechtstreex daarvoor biedt.

Wil je geen wijkchef worden maar heb je wel een leuke locatie tot je beschikking? Bied dan jouw locatie aan!